نوروفیدبک و بایو فیدبک tDcs
در نوروفیدبک، جسگرهایی که الکترود نامیده میشوند، بر روی پوست سر بیمار قرارمیگیرند. این حسگرها، فعالیت الکتریکی مغز فرد را ثبت و در قالب امواج مغزی (دراغلب موارد به شکل شبیهسازی شده در قالب یک بازی کامپیوتری یا فیلم ویدئویی) به او نشان میدهند. در این حالت، پخش فیلم یا هدایت بازی کامپیوتری بدون استفاده از دست و تنها با امواج مغزیِ شخص انجام میشود.
به این شکل، فرد با دیدن پیشرفت یا توقف بازی و گرفتن پاداش یا از دست دادن امتیاز یا تغییراتی که در صدا یا پخش فیلم به وجود میآید، پی به شرایط مطلوب یا نامطلوب امواج مغزی خود برده و سعی میکند تا با هدایت بازی یا فیلم، وضعیت تولید امواج مغزی خود را اصلاح کند.
مطالعات دربارهٔ نوروفیدبک، تقریباً از دهه ششم قرن بیستم میلادی آغاز شدهاست و هنوز هم یکی از حیطههای فعال پژوهشی در علوم مغز است.

توانمندترین افراد در زمینه کنترل بدن، یوگیها ومرتض های هندی هستند. حتماً تا کنون داستانهایی زیادی در رابطه با قدرت آنها در مورد کنترل علائم حیاتی بدن خود شنیدهاید. در سال ۱۹۶۹ المر و آلیس گرین با استفاده از بیوفیدبک، به مطالعه یک یوگی شرقی پرداختند. آنها دریافتند، برخلاف آنچه که تا کنون پنداشته میشد یک فرایند کاملاً غیرارادی مانند امواج مغزی، ضربان قلب، درجه حرارت بدن را میتوان کنترل کرد و کاهش یا افزایش داد. سوامی راما، یوگی بود که در این مطالعه شرکت کرده بود وقتی که او ذهنش را آرام میکرد باند فرکانسی تتا افزایش پیدا میکرد. او گفت: زمانی که من بر روی چیزی تمرکز نمیکنم آلفا افزایش مییابد. نوروفیدبک از ۱۹۸۰ تا کنون سیر تکاملی خود را داشته است و در حال حاضر نوروفیدبک در اقصی نقاط دنیا در کلینیکها توسط روانشناسان، نورولوژیستها و روانپزشکان استفاده میشود
انجمن طب کودک و نوجوان آمریکا AAP در سال 2014 نوروفیدبک را در کنار مداخلاتی مانند دارودرمانی در سطح یک اثربخشی (Best Support) قرار داده است.]
در برخی مطالعات، ادعا شدهاست که نوروفیدبک میتواند در درمان اختلال بیش فعالی و کم بود توجه مؤثر باشد. اما تاکنون شواهد قدرتمندی برای دفاع از این مدعا ارائه نشدهاست. به شکلی که هیچ یک از راهنماهای بالینی تا سال ۲۰۱۳ این روش را به عنوان یک درمان برای اختلال بیش فعالی (ا.ک.ت.ب) پیشنهاد نمیکنند.

نوروفیدبک و بایو فیدبک tDcs چیست؟
«یک کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی نشان دادهاست که نوروفیدبک از برنامه رایانهای آموزش مهارت توجه، اثربخشی بیشتر دارد. علایما ک - ت- ب در حد متوسطی بهتر شد. منافع طولانی مدت آن اثبات نشدهاست. هزینه و زمانی که فرد درگیر درمان است را هم باید مدّ نظر داشت. نوروفیدبک برای ADHD فاقد شواهد کافی پژوهشی است. میزان پاسخ درمانی به اندازه داروهای محرک نرسیدهاست؛ بنابراین نمیتوان نوروفیدبک را به عنوان جایگزینی برای دارو در ADHD دانست.»
راهنمای بالینی Nice: در این راهنما در بخش درمانها هیچ اشارهای به نوروفیدبک نشدهاست.
راهنمای بالینی شورای ملی سلامت و پژوهشی پزشکی استرالیا: در صفحه ۲۲ و به عنوان یکی از درمانهای دیگری که بر اساس شواهد فعلی استفاده از آنها توصیه نمیشود، ذکر شدهاست.
بنابراین به نظر میرسد نوروفیدبک به عنوان یک درمان مکمل در کنار درمان دارویی یا در مواقعی که فرد به دارو پاسخ مناسب نداده یا دچار عوارض دارویی شدهاست یا مواردی که فرد یا والدین کودک مبتلا به ک-ت -ب تمایلی به استفاده از دارو ندارند میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
استفاده از نوروفیدبک همچنین در بعضی انواع اختلال استرس افسردگی و میگرن هم به کار رفتهاست.اگر چه شواهد پژوهشی دربارهٔ این اختلالات هم بسیار محدود و غیرقطعی است یکی دیگر از کاربردهای نوروفیدبک میتواند کمک به ارتقاء عملکرد ورزشی (مانند شطرنج و تیراندازی) یا بهبود عملکرد در موسیقی باشد.
همیشه وقتی ما درمانی را میخواهیم شروع کنیم، نگران عوارض جانبی آن هستیم. عملاً برخی از درمانها دارای عوارض جانبی جبران ناپذیر و یا غیرقابل تحمل هستند و این، نگرانی را برای ما تشدید میکند. درمانهایی که دارای عوارض جانبی خطرناک هستند عملاً تهاجمی هستند. یعنی بخشي از بدن در طی عمل جراحی تحت تأثیر قرار میگیرد و یا فرد، دارویی شیمیایی با خطرات بالقوه، مصرف میکند. در نوروفیدبک و بیوفدیبک ما با هیچیک از این موارد مواجه نیستم. دستگاهی که به بدن ما وصل میشود هیچ اشعه و یا سیگنالی را وارد بدن نمیکند. این دستگاه صرفاً سیگنال های زیستی ما را ثبت میکند و برای اینکه ما بتوانیم آنها را با اراده خود تحت تأثیر قرار دهیم در مانیتور به ما نشان میدهد. سنسورهایی که نیز بدن و یا سر فرد در نورفیدبک با بیوفیدبک نصب میشوند بصورت بالقوه هیچ مشکلی برای فرد بوجود نمی آوررند
در سالهای اخیر، انواع مختلفی از نوروفیدبک معرفی شدهاند که میتوان به شش نوع زیر دستهبندی نمود:
2- Slow Cortical Potential Neurofeedback: بر روی فرکانسهای خیلی پائین (زیر یک هرتز)، کار تحلیل و فیدبک انجام میشود. برای درمان بیشفعالی/نقص توجه و به ویژه صرع میتواند مورد استفاده قرار گیرد.

3- HEG Neurofeedback: فیدبک بر اساس جریان خون اطراف مغز، ارائه میشود. این روش، برای درمانمیگیرن نقص توجه (ADD) وافسردگی اثربخشی بسیار محسوسی داشته و میتواند درمان موثرتری را ارائه کند. همچنین باعث کاهش تعداد جلسات تا "نصف" میگردد.
4- Z-Score Neurofeedback: مبتنی بر روش اول نوروفیدبک است اما ارائه فیدبک بر اساس دیتابیس جامعه نرمال انجام میگیرد که از افزایش یا کاهش بیش از حد فعالیت امواج مغزی پس از جلسات نوروفیدبک جلوگیری میکند.
5- LORETA Neurofeedback: لورتا نوروفیدبک که به نوروفیدبک عمقی نیز شناخته میشود، بر اساس منشأ تولید امواج مغزی فیدبک را ارائه میکند.
6- fMRI Neurofeedback: میزان فعالیت هر بخش از مغز را با استفاده از دستگاه بررسی و فیدبک ارائه میشود. این روش هنوز در مرحله تحقیقات هست
بزرگترین کاردرمانی جسمی کودکان شرق تهران
77734456
778899813
گفتاردرمانی کاردرمانی(ذهنی و جسمی کودکان)
کلینیک کاردرمانى و گفتاردرمانى مهسا مقدم
تلفن همراه: ٠٩٣٥٧٧٣٤٤٥٦
www.goftardarmaanii.ir
بزرگترین مرکز توانبخشى شرق تهرانپارس